
Mallas förskola
Mallas förskola ligger i Edsberg. Det är en kommunal förskola med plats för cirka 100 barn i fem avdelningar. Förskolan ligger i samma byggnad som Gärdeskolan. Vi har nära till skog, Edsviken och Edsbergsparken.
Vår gård är stor och inbjudande med plats för lek och rörelse. Barnen är ute flera gånger om dagen och utvecklar balans, klättring och motorik.
Pedagogik och arbetssätt
Hos oss är det lustfyllda lärandet och det medforskande förhållningssättet viktigt. Pedagoger och barn upptäcker och lär tillsammans. Genom att tro på varje barns egna förmåga kan barnens självkänsla stärkas.
Förskolan utgår från barnens nyfikenhet och lust att lära. Lärmiljöerna anpassas utifrån barnens behov och intressen. Vi arbetar projektinriktat som möjliggör djupare kunskap och förståelse samt ger mer inflytande för barnen.
Varje dag innehåller aktiviteter som stimulerar barnens utveckling:
- Lek och rörelse utomhus.
- Utflykter i närmiljön.
- Skapande i ateljén.
- Bygglek med olika material.
- Sagostund och vila.
Lärmiljöer både inne och ute
Vi erbjuder barnen lustfyllda rörelselekar både inne och ute för att stärka kropp och sinne. Barnen är ute på vår härliga gård en eller flera gånger om dagen. Här finns det möjlighet för barnen att leka och använda hela kroppen på olika sätt. Möjlighet att springa, klättra och kuperad mark är viktiga delar för att skapa förutsättningar för grovmotorisk utveckling.
Lärmiljöerna inomhus erbjuder barnen platser att leka roll- och fantasilekar, bygga och konstruera med både färdigt material som klossar, magneter och lego men också med naturmaterial så som kottar och stubbar.
I Ateljén får barnen möjlighet till estetiskt skapande. Lera, måleri, teckna, klippa och klistra samt skapa med återbruksmaterial och naturmaterial är exempel på de estetiska uttryckssätten.
Större ytor för att samlas hela gruppen, mindre platser för att leka några få barn samt inbjudande platser för sagor finns också på förskolan.
Lärmiljöerna förändras för att stärka, utmana och inspirera barnen utifrån deras nyfikenhet, behov samt läsårets projekt.
Säkerhet och trygghet
En viktig del av förskolans arbete handlar om normer och värden. Varje år uppdaterar vi vår plan mot kränkande behandling.
Barnen får lära sig om demokrati, empati och ansvar. I början av ett läsår fokuserar alla grupper på att skapa trygghet i gruppen genom att barn och pedagoger lär känna varandra. Hur man är en bra kompis, hur vi kan hjälpa och stötta varandra, säga stopp, samt utveckla sin egen identitet och trygghet med mera.
Måltider och hälsosamma vanor
Maten lagas av Compass group i Gärdesskolans kök. Vi serverar näringsrik lunch och mellanmål varje dag. Frukt erbjuds på för- och eftermiddagen. Måltiderna är näringsrika och varierade. Specialkost serveras vid behov.
Måltiderna är en naturlig del av vårt arbete om hälsosamma vanor.
Du är viktig
Du som vårdnadshavare har flera sätt att kommunicera och samverka med pedagogerna på förskolan. Dels finns den kortare dagliga kommunikationen vid hämtning och lämning på förskolan.
För att samtala längre tid erbjuder vi inskolningssamtal/utvecklingssamtal för att prata om barnets tid på förskolan. Vi erbjuder också gemensamma möten för vårdnadshavare där vi berättar om våra rutiner, projekt och annan information.
På vår skolplattform Infomentor lägger vi upp blogginlägg, nyheter från förskolan, inlägg i barnens portfolio som visar på deras individuella utveckling med mera.
Skolresan börjar i förskolan
I Sollentuna arbetar vi för att vara Sveriges bästa skolkommun. Vägen dit kallar vi för Skolresan. En resa som börjar redan i förskolan, barnens första utbildning. Våra förskolor ska vara en trygg och lärorik plats, där barn kan utvecklas och må bra.
Vi har tydliga mål för våra förskolor i Sollentuna:
- Alla ska känna sig trygga i förskolan.
- Förskolorna ska ha en hög pedagogisk kvalitet.
I vår gemensamma skolresa fokuserar vi på tre områden:
- Tillgänglighet
- Digitalisering
- Hållbarhet – hälsa och miljö
Ansökan och köregler
Vi ingår i enheten Turebergs förskolor där också Bagarbyvägens- och Bygatans förskolor ingår. Det ger oss möjlighet till gemensamma projekt, studiedagar och utbildning för pedagogerna.
Kontakt och karta
-
Charlotte RyhreRektor
-
Linda PedersenBiträdande rektor, ansvarig för kö och placering
Avdelningar
- Jollen: tfn 073 765 30 11.
- Bojen: tfn 073 915 23 03.
- Ankaret: tfn 073 915 12 35.
- Bryggan: tfn 073 765 30 31.
- Skeppet: tfn 073 915 23 02.
Mallas Förskola,
Adress
Malla Silfverstolpes väg 2