Möt Sara och Peter, socialsekreterare
- Här finns tydliga rutiner och en bra struktur vilket underlättar och ger en trygghet. Det finns en stor gemenskap och värme som genomsyrar arbetsplatsen. Det märks i det arbete som utförs.
Möt Sara, socialsekreterare
Sara arbetar som socialsekreterare i ett av tre team på barn och ungdomsenheten. Hon utreder behov av stöd och skydd för barn och ungdomar mellan 0-20 år och deras familjer samt föreslå och bevilja insatser efter behov.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med arbetet är att få träffa så mycket barn, ungdomar och föräldrar. Att ha möjligheten att faktiskt kunna göra en positiv skillnad i deras liv. Jag uppskattar att ha många olika arbetsuppgifter. Dagarna blir aldrig långa och vissa perioder är lugnare än andra. Vi arbetar också alltid två i ärenden vilket gör att det också blir en variation i att arbeta mer självständigt och tillsammans med kollegor.
Det finns tydliga rutiner och en bra struktur vilket underlättar och ger en trygghet. Jag upplever också att jag alltid får stöd i olika beslut och processer och att det finns utrymme att bolla ärenden tillsammans i teamet.
Möt Peter, ungdomsbehandlare och samordnat socialt stöd
Hur skulle du beskriva ditt arbete och dina arbetsuppgifter?
Mitt arbete går ut på att jobba behandlande med barn och unga. Behandlingen genomförs genom att anpassa behandlingsmetod utifrån bedömt behov. Insatsen är alltid biståndsbedömd. Det innebär att en socialsekreterare efter utredning formulerar mål och uppdrag kring vad jag som behandlare och den insatsen berör ska jobba med.
Vad är det bästa med ditt arbete?
Det bästa med mitt arbete är att få vara en del av en ungdom och familjs förändringsarbete under en tid. Att jobba med att stärka och lyfta ungdomar och deras familjers egna resurser och göra dem till ännu bättre problemlösare på egen hand.
Ett gott resultat i en behandlingsinsats är när vi kan vara överens om att behandlingsmålen är uppnådda och våra insatser ses som onödiga och överflödiga då ungdomen har fått tillgång till det den behöver både på kort och lång sikt i det egna professionella och privata nätverket.
Vad är det som gör att du trivs på din arbetsplats i Sollentuna?
På min arbetsplats är det ett så mycket kunskap som delas mellan oss medarbetare varje dag. En arbetsplats där det finns tid för både humor och seriositet. En arbetsgrupp som har stor tillit till varandra och det vi gör.
Vi ger och tar av varandra för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att hjälpa ett barn, en ungdom eller en familj, på en avdelning där det finns en massa modiga socialarbetare, utifrån det svåra arbete som omsätts varje dag.
Vi uppmuntrar och stöttar varandra för att buffra den energi som behövs för att få energi både under och efter arbetsdagen. En ledning som prioriterar att på riktigt jobba evidensbaserat. Det gör att man trivs och känner att man utvecklas som socialarbetare tillsammans med sina kollegor och kan stå för den insats man erbjuder.
Vad tror du att andra inte vet om Sollentuna kommun som arbetsplats?
Jag skulle säga att Sollentuna kommun är en arbetsplats som uppmuntrar till både den personliga utvecklingen och verksamhetsutvecklingen. Att man som arbetsgivare inte är så impulsiv i det man gör eller planerar att göra, vilket skapar bättre förutsättningar att lyckas med det vi tänker och planerar att vi ska genomföra. Det märks inte minst i all den samverkan som finns mellan olika typer av verksamheter och det finns många bra sådana i Sollentuna kommun.
Jobba med socialt arbete
Vid socialkontoret i Sollentuna arbetar cirka 230 medarbetare. Verksamheten är uppdelad i tre avdelningar; avdelningen för vuxna, avdelningen för barn och unga, avdelningen stöd och utveckling.