Till navigation Till innehåll (s)

Länshållningsvatten

Länshållningsvatten (även kallat schaktvatten) är vatten som samlas i schaktgropar eller vid andra markarbeten. Det kan vara regnvatten, grundvatten eller spolvatten som behöver pumpas bort eller ledas bort.

Länsvatten kan uppkomma i samband med schaktning, sprängning och borrning. Även vid upplag av bergmassor.

Vattnet innehåller ofta partiklar, näringsämnen och andra föroreningar. Därför måste det renas innan det släpps ut. Vi har tagit fram riktlinjer för hur det ska hanteras.

Riktlinjer för hantering

Sollentuna kommun har tagit fram riktlinjer för hur länshållningsvatten ska hanteras vid bygg- och anläggningsarbeten. Syftet är att skydda miljön och följa gällande regler.

Innan du börjar avleda vattnet ska du informera avdelningen för miljö- och hälsoskydd. Det gäller även vid infiltration av länshållningsvatten. Om inte vattnet återinfiltrerar i gropen där det uppstått.

Fyll i blanketten och skick den till Avdelningen för miljö- och hälsoskydd.

Om vattnet ska ledas till VA-huvudmannens ledningar ska även SEOM ge sitt godkännande.

Sollentuna Energi och miljö - SEOM

Länshållningsvatten får inte ledas till brunnar för dagvatten eller spillvatten. Om det inte är överenskommet mellan VA-huvudmannen SEOM och Sollentuna kommun.

Avledning till Käppala avloppsreningsverk kan ske via SEOMs spillvattennät efter godkännande av SEOM. De stämmer av med Käppalaförbundet. Kommunen ska meddelas även här.

Käppalaförbundet 

Provtagning och analys

Provtagningen ska göras innan vattnet leds bort eller infiltration. Det ska göras av utbildad och behörig provtagare. Proverna ska analyseras av ackrediterat laboratorium. I våra riktlinjer framgår vad som gäller:

  • Riktvärde för ämnen och pH-värde.
  • Rening och hantering.
  • Provtagning och analys.
  • Analysfrekvens.

Riktlinjer för länshållningsvatten

Karta över avrinningsområden

Karta över naturskyddsområden, Naturvårdsverket

Mer läsning för dig