Till navigation Till innehåll (s)

Inledande kartläggning, validering och prövning

Du som redan har kunskaper kan undersöka möjligheten till validering eller prövning hos komvux. På så sätt kan du förkorta din studietid. Du kan även göra en inledande kartläggning.

Inledande kartläggning – börja med att se vad du kan

En inledande kartläggning ger en bild av vad du kan. Den kan också visa om du har kunskaper som eventuellt kan valideras. Att göra en inledande kartläggning hjälper dig att bli mer medveten om dina kompetenser så att du lättare kan göra ett bra studie- eller yrkesval.

Du kan sedan gå igenom resultatet tillsammans med en studie- och yrkesvägledare och göra en plan som passar dina mål.

Vill du göra en inledande kartläggning? Kontakta oss.


Validering – visa vad du redan kan

Validering innebär att skolan gör en bedömning av dina kunskaper mot en specifik ämnesnivå. Detta kan eventuellt leda till förkortad studietid genom att du gör prövningar och andra uppgifter i de ämnesnivåer du anses ha tillräckliga kunskaper inom, utifrån Skolverkets ämnesplaner och betygskriterier.

  • Går du redan i skolan? Prata med din lärare eller skola.
  • Har du inte börjat studera än? Då behöver du först göra en inledande kartläggning via Vuxenutbildningen Kunskapsparken.

Film om validering från Skolverket via YouTube.

Så funkar validering på komvux

Prövning – få betyg genom att göra prov

Du kan göra en prövning om du har goda kunskaper men saknar betyg eller vill höja ditt betyg.

Ändrade regler för utbildning på gymnasial nivå 

Den 1 juli 2025 bytte kurser namn till ämnesnivåer och det blev förändringar i betygssystemet. De nya reglerna påverkar även prövningar.

GY25 - förändringar på komvux

Du kan göra en prövning i kurs (till och med 30 juni 2030) om kursens motsvarande ämnesnivå finns i utbudet. Se relationslistan nedan, om kurs har en motsvarande ämnesnivå.

Relationslistan

Hur går en prövning till?

När man gör en prövning så läser man på egen hand en hel kurs eller ämnesnivå. Examination sker skriftligt och ibland även muntligt. Inom ämnesnivåerna biologi, kemi och fysik ingår laborationer. När du gjort prövningen får du ett betyg som finns hos oss och skickas även till antagning.se

Prövning är kostnadsfri om du har:

  • Icke godkänt betyg från kommunal vuxenutbildning

Prövning kostar 500kr om du har:

  • Icke godkänt betyg från grundskolan och gymnasieskolan.
  • Godkänt betyg i ämnesnivå/kurs eller inte läst ämnesnivå/kurs.

Hur anmäler du dig?

Skolorna i ansökningswebben erbjuder prövning på hela sitt utbud minst två gånger höst och vår. Information finns på skolornas hemsidor. Avgiften betalas direkt till den skola där du gör prövningen. Kontakta skolan om du önskar att anmäla dig.

Skolor

Glöm inte att även skapa ett Studerandekonto i ansökningswebben. Efter prövningen hittar du ditt betyg på ditt Studerandekonto.

Ansökningswebb